الحمدلله الذي جعلنا من المتمسكين بولايته علي ابن ابي طالب و اولاده المعصومين صلواه الله عليهم اجمعين
اوصاف علي به هر زبان بايد گفت*اين ذكر به پيدا و نهان بايد گفت***در جشن ولي عهدي مسعود علي*تبريك به صاحب الزمان بايد گفت***روز عيد غدير عيد الله الاكبر و عيد آل محمّد(ص) است از امام صادق(ع) پرسيده شد آيا مسلمانان را غير از جمعه و فطر و قربان عيدي هست؟فرمودند:آري. عيدي هست كه حرمتش از همۀ اعياد بيشتر است. روزي است كه پيامبر(ص) امير المومنين علي(ع) را جانشين خود معرفي فرمودند"من كنت مولاه فهذا علي مولاه"


نازد به خودش خدا كه حيدر دارد     
درياي فضائلي مطهر دارد
همتاي علي نخواهد آمد والله            صد بار اگر كعبه ترك بردارد
"الحمدلله الذي جعلنا من المتمسكين بولايته علي ابن ابي طالب و اولاده المعصومين صلواه الله عليهم اجمعين "
 

 غدير خم نام ناحيه‌اي ميان مكه و مدينه است كه پيامبر اسلام در حجةالوداع، علي بن ابي طالب را «ولي» پس از خود اعلام كرد. 18 ذي‌الحجه سال 10 هجري قمري (مطابق با 28 اسفند سال 10 خورشيدي)، سال‌روز اين واقعه ميان شيعيان به عيد غدير خم شهرت دارد.
 
محمد، پيامبر اسلام در بازگشت از آخرين حج خود همه مسلماناني كه در حج شركت داشتند را در غدير خم جمع كرد و شيعيان معتقدند كه او در آنجا علي بن ابي‌طالب را به‌عنوان وصي و برادر و جانشين خود از جانب الله معرفي كرد. عبارت معروف «هر آن‌كس كه من مولاي او هستم، پس علي مولاي اوست» قسمتي از خطابه بلند غدير مي‌باشد. گرچه در تفسير حديث غدير خم در بين شيعه و سني اختلاف وجود دارد. اهل سنت تنها اظهار نزديكي پيامبر به علي و دوستي با او رامي‌دانند و اظهار خواسته اش كه علي به عنوان پسر عمو و فرزندخوانده اش جانشين او در مسئوليت‌هاي خانوادگي اش پس از مرگ شود.
اين واقعه و حديث غدير در كتاب‌هاي شيعه و بسياري كتاب‌هاي اهل سنت نقل شده است. اولين منبع تاريخي كه به اين كتاب اشاره مي‌كند يعقوبي مورخ شيعه در نيمه دوم قرن سوم هجري است و اولين آثار ادبي قابل تاريخ گذاري، مجموعه اشعاري از نويسندگان شيعه در قرن دوم هجري است. از حدود قرن دوم هجري واقعه غدير خم بعنوان دليل نويسندگان شيعه براي اثبات برحقي علي بر جانشيني محمد آمده است. 
خورشيد چراغكي ز رخسار عليست
مه نقطه كوچكي ز پرگار عليست
هركس كه فرستد به محمد صلوات
همسايه ديوار به ديوار عليست 
در باب عيد غديرآمده است:روز عيد غدير عيد الله الاكبر و عيد آل محمّد(ص) است و در روايتي از امام صادق(ع) آمده است كه از آنجناب پرسيده شد آيا مسلمانان را غير از جمعه و فطر و قربان عيدي هست؟
فرمودند:آري. عيدي هست كه حرمتش از همۀ اعياد بيشتر است.

راوي گفت: كدام عيد است؟
حضرت فرمودند: روزي است كه پيامبر(ص) امير المومنين علي(ع) را به جانشيني خود نصب فرمود و اعلام كرد: هر كه من مولا و آقاي اويم، پس علي مولا و آقا و پيشواي اوست و آن روز هيجدهم ذي الحجه است.
 
 
نه فقط بنده به ذات ازلي مي نازد
ناشر حكم ولايت به ولي مي نازد
گر بنازد به علي، شيعه ندارد عجبي

عجب اينجاست خدا هم به علي مي نازد
 
 

راوي گفت: در آن روز چه كار بايد انجام داد:

فرمود: بايد روزه بداريد و عبادت كنيد و محمد و آل محمد(ص) را ياد كنيد و بر ايشان صلوات فرستيد. رسول خدا(ص)، علي(ع) را وصيّت كرد كه اين روز را عيد گرداند و هر پيامبري به جانشين خويش وصيّت مي كرد اين روز را عيد گرداند.

و در حديثي از امام رضا(ع) خطاب به ابن ابي نصر بزنطي آ مده است كه فرمود: اي پسر ابي نصر! هر كجا كه باشي بكوش روز عيد غدير نزد قبر مطهّر حضرت امير المومنين حاضر شوي. به درستي كه خداوند مي آمرزد در اين روز از هر مرد و زن مومن گناه شصت سال ايشان را؛ و از آتش دوزخ آزاد مي كند دو برابر آنچه كه در شبهاي قدر و فطر و ماه رمضان آزاد كرده است و پرداخت يك درهم در اين روز به برادران مومن برابر با هزار درهم در اوقات ديگر است؛ و در اين روز به برادران مومن خود نيكي و احسان كن و هر مرد و زن مومن را شاد گردان. به خدا سوگند اگر مردم فضيلت اين روز را چنان كه بايد بدانند، هر آينه فرشتگان با ايشان هر روز ده مرتبه مصافحه كنند.


در خانه دل نوشته با خط جلي

كين خانه بنا شد به تولاي علي
در داخل اين خانه چو نيكو نگري
هم مهر محمد است و هم مهر علي
 
براي اين روز شريف اعمال زيادي وارد شده كه ما به اختصار به بعضي از اين اعمال اشاره مي كنيم. (جهت تفصيل بيشتر به كتاب شريف مفاتيح الجنان مراجعه شود.)

1- روزه.

2- غسل كردن.

3- زيارت حضرت علي(ع) كه يكي از آنها زيارت "امين الله" است.

4- خواندن دعاي "ندبه".

5- چون مؤمني را ملاقات كند، اين تهنيت را بگويد: «الحمد الله الذي جعلنا من المتمسّكين بولايه امير المومنين و الائمه المعصومين عليهم السلام.»

و براي اين امور فضيلت بسياري ذكر شده است:

پوشيدن لباسهاي نيكو - زينت كردن - استعمال بوي خوش - شادي كردن و شاد نمودن شيعيان امير المومنين - گذشت از تقصير شيعيان - برآوردن حاجت آنان - صله رحم - اطعام اهل ايمان - شكر و سپاس به خاطر نعمت بزرگ ولايت و...

اوصاف علي به هر زبان بايد گفت
اين ذكر به پيدا و نهان بايد گفت
در جشن ولي عهدي مسعود علي
تبريك به صاحب الزمان بايد گفت 


 

تاریخ:
1393/07/16
تعداد بازدید:
238262
منبع:
كليه حقوق اين پايگاه متعلق به دانشگاه آزاد اسلامي واحد اصفهان ( خوراسگان ) مي باشد.
دانشگاه آزاد اسلامی  واحد اصفهان ( خوراسگان )
ورود اعضاء
بستن پنجره
Powered by DorsaPortal